Chocolade ijs
- Meng de melk en 100 milliliter slagroom in een pan.
- Snij de vanillepeul doormidden en schraap de merg er met een mes uit en voeg dat bij het melk-roommengsel.
- Voeg ook de vanillepeul erbij en breng dit aan de kook.
- Draai de hittebron uit zodra de melk kookt, leg er een deksel op en laat ongeveer 30 minuten staan.
- Scheid het eigeel van het eiwit.
- Klop de dooiers los en voeg de suiker al roerende toe.
- Schep de vanillepeul eruit met een schuimspaan.
- Meng vervolgens het melk-roommengsel met de losgeklopte eidooiers.
- Schep bij de eidooiers een beetje van de melk en blijf flink kloppen.
- Anders krijg je roerei. Wanneer het goed gaat, schenk dan de losgeklopte en gemengde eidooiers bij de rest van het melk-roommengsel in de pan.
- Zet de pan op een hittebron.
- Breng al flink kloppend aan de kook en laat ongeveer 4 à 5 minuten koken.
- Je voelt het dikker worden.
- Wanneer je een lepel in de custard stopt en er uithaalt, en je trekt met je vinger een streep op de bolle kant, dan mag het niet meer uitlopen.
- Dan is de custard goed.
- Breek nu 6 stukken kookchocolade boven de custard en klop door.
- Laat afkoelen.
- Hak de rest van de chocolade in stukjes.
- Klop de 100 ml slagroom stijf.
- Spatel de stukjes chocolade erdoorheen en spatel dit alles door de afgekoelde custard.
- Je kunt vanaf nu de ijsmachine het werk laten doen, of schep in een grote diepvriesbak en schep regelmatig door met een vork.
- Meng vlak voor het opdienen de frambozen door het ijs.
Ingrediënten voor 4 personen
- 200 milliliter slagroom (niet kloppen)
- 400 milliliter halfvolle melk
- 1 vanille peul
- 125 gram suiker
- 8 repen kookchocolade
- 125 gram verse frambozen
- 6 eieren (alleen de dooiers)