Menu

Chocolade ijs

  • Meng de melk en 100 milliliter slagroom in een pan.
  • Snij de vanillepeul doormidden en schraap de merg er met een mes uit en voeg dat bij het melk-roommengsel.
  • Voeg ook de vanillepeul erbij en breng dit aan de kook.
  • Draai de hittebron uit zodra de melk kookt, leg er een deksel op en laat ongeveer 30 minuten staan.
  • Scheid het eigeel van het eiwit.
  • Klop de dooiers los en voeg de suiker al roerende toe.
  • Schep de vanillepeul eruit met een schuimspaan.
  • Meng vervolgens het melk-roommengsel met de losgeklopte eidooiers.
  • Schep bij de eidooiers een beetje van de melk en blijf flink kloppen.
  • Anders krijg je roerei. Wanneer het goed gaat, schenk dan de losgeklopte en gemengde eidooiers bij de rest van het melk-roommengsel in de pan.
  • Zet de pan op een hittebron.
  • Breng al flink kloppend aan de kook en laat ongeveer 4 à 5 minuten koken.
  • Je voelt het dikker worden.
  • Wanneer je een lepel in de custard stopt en er uithaalt, en je trekt met je vinger een streep op de bolle kant, dan mag het niet meer uitlopen.
  • Dan is de custard goed.
  • Breek nu 6 stukken kookchocolade boven de custard en klop door.
  • Laat afkoelen.
  • Hak de rest van de chocolade in stukjes.
  • Klop de 100 ml slagroom stijf.
  • Spatel de stukjes chocolade erdoorheen en spatel dit alles door de afgekoelde custard.
  • Je kunt vanaf nu de ijsmachine het werk laten doen, of schep in een grote diepvriesbak en schep regelmatig door met een vork.
  • Meng vlak voor het opdienen de frambozen door het ijs.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 milliliter slagroom (niet kloppen)
  • 400 milliliter halfvolle melk
  • 1 vanille peul
  • 125 gram suiker
  • 8 repen kookchocolade
  • 125 gram verse frambozen
  • 6 eieren (alleen de dooiers)