Creme brulee
- Giet de slagroom in een pan.
- Splijt het vanillestokje overlangs en haal de zaadjes er met de punt van een mesje uit.
- Breng de slagroom, het stokje en de zaadjes en de eetlepel lavendel op een matig vuur tegen de kook aan.
- Haal de pan van het vuur.
- Doe de chocolade in een kom en vul een pan voor de helft met water en breng het aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en plaats de kom erboven, zonder dat het water de pan raakt.
- Laat de chocolade langzaam smelten.
- Haal de kom van de pan. Roer de eierdooiers er goed door.
- Voeg tenslotte de warme room toe.
- Giet het mengsel in een schone pan en verwarm het opnieuw.
- Roer voortdurend met een pollepel om te voorkomen dat het aanbrandt.
- Roer tot de creme dik wordt en aan de pollepel blijft hangen.
- Haal de creme van het vuur en giet hem door een fijne zeef om de vanille en lavendel te verwijderen.
- Verdeel het mengsel over zes soufflebakjes van 120 ml en laat het afkoelen.
- Zet de bakjes enkele uren of een hele nacht in de koelkast tot de crême brulée hard is geworden.
- Strooi tot slot de suiker over de bakjes crême brulée en plaats ze onder een hete grill tot de suiker donkerbruin kleurt.
- Bereid de suikerlaag niet eerder dan 2 uur voor het opdienen.
- Serveer de crême brulée koud.
- Eventueel garneren met een takje lavendel en wat rood fruit.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 centiliter fijngehakte witte chocolade
- 125 gram vanillestokje
- 4 deciliter slagroom
- 3 centiliter eidooiers
- 11 theelepels rietsuiker
- 8 eetlepels lavendel